Schaamlippen zijn deel van de vulva, ook wel vagina genoemd. Het is een deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Schaamlippen zijn te verdelen in 2 paar verschillende schaamlippen.

  • De binnenste schaamlippen (Labia minora pudendi)
  • De buitenste schaamlippen (Labia majora pudendi)

De binnenste schaamlippen

De binnenste schaamlippen worden ook wel de kleine schaamlippen genoemd. Echter is dit een wat valse benaming. Bij een kleine 65% van de vrouwen zijn de binnenste schaamlippen namelijk niet de kleinste schaamlippen, maar juist de grootste. Deze liggen vaak verder naar voren en zijn wat groter dan de buitenste lippen. Veel vrouwen zijn hierover onzeker en voornamelijk jongere meiden twijfelen enorm hierover. Het is echter normaal en de twijfels zijn dan ook onterecht!

De binnenste schaamlippen vormen een plooi bij de opening van de vagina naar onderen. De binnenste lippen zijn onbehaarde en dunne plooien die tussen (binnen) de buitenste schaamlippen liggen. Ze bedekken naar boven toe uiteindelijk de clitoris. Het punt waar de binnenste lippen samen komen kan ook wel de clitorishoed worden genoemd. Zoals ook in de buitenste lippen zijn ook in de binnenste lippenĀ  klieren aanwezig en erectiel weefsel dat bij opwinding / seksuele prikkel kan opzwellen.

De buitenste schaamlippen

De buiten schaamlippen worden ook wel de grote schaamlippen genoemd. Zoals hierboven al vermeld is dat echter niet een hele correcte benaming aangezien bij merendeels van de vrouwen, de buitenste schaamlippen juist kleiner zijn. De buitenste schaamlippen vormen de buitenkant van de vulva / vagina. Bij seksuele opwinding zwellen de buitenste lippen waardoor ze iets verder uit elkaar komen te liggen en een beter opening te vormen naar de vagina. De buitenste schaamlippen hebben alle 2 een klier die een slijmerig vocht produceert en uitscheid via een kleine opening in de binnenkant van de binnenste schaamlippen. Deze klier wordt ook wel de klier van Bartholin genoemd en is extra actief bij seksuele prikkels.