Te grote schaamlippen. Hierbij bedoelen de meeste vrouwen de binnenste schaamlippen. Het is een vergissing om te denken dat de binnenste schaamlippen altijd kleine zijn dan de buitenste schaamlippen. Voorheen waren de anatomische benamingen anders en er was dan ook vaak verwarring. Voorheen werden de binnenste lippen vaak de kleine schaamlippen genoemd en de buitenste lippen, de grote schaamlippen. Hierdoor ontstaat er vaak een verwarring en zelf een schaamte of zorg bij jonge meisjes die in de puberteit komen. Wanneer het lichaam volwassen wordt en alles veranderd, kan het zijn dat de binnenste lippen dermate groeien dat ze groter dan de buitenste lippen zijn. Dit is echter heel normaal en mocht je dit hebben dan behoor je tot de ruim 60% van de vrouwen die dit ook heeft!

Wanneer dan te grote schaamlippen?

Er wordt pas gesproken over te grote schaamlippen wanneer je klachten ervaart op bepaalde moment. Dit kan een ernstige klacht zijn, bijvoorbeeld dat de lippen dermate groot zijn dar je een continue last ervaart. Denk ook aan minder grote klacht als bijvoorbeeld enkel lichte pijn tijdens het vrijen. Natuurlijk kan het ook zijn dat de klachten niet lichamelijk, maar psychisch zijn. Wanneer je het idee het dat je schaamlippen te groot zijn, kan het op en duur ook voor veel schaamte of onzekerheid zorgen.

Andere voorbeelden, dan wel symptomen, zijn bijvoorbeeld dat de lippen dermate groot zijn dat er lichamelijk klachten zijn bij het fietsen. Wanneer u op het zadel gaat zitten en en merkt dat ze in de weg zitten, kan dat als zeer storend worden ervaren. Tevens kan het zijn dat te grote schaamlippen sneller ge├»rriteerd raken en vervelend pijnklachten veroorzaken. Naast misschien wel het bekende “zadelprobleem” kan het ook zijn dat je tijdens het vrijen merkt dat de schaamlippen mee naar binnen worden geduwd. Dit kan als erg hinderlijk / pijnlijk worden ervaren.

Wat ertegen te doen?

Te grote schaamlippen kan er vervelende klacht zijn. Gelukkig is er vaak wel een oplossing. Bezoek een huisarts / gynaecoloog om een goed advies te krijgen en tevens om zeker te weten of eventuele ingrepen vergoed worden. Te grote lippen kunnen vaak door een plastisch chirurg en soms door de gynaecoloog worden verkleind. Dit gebeurd operatief. Voor meer informatie hierover adviseren we je een kliniek of huisartsenpost te bezoeken.